Printel

Wydawnictwo artykułów

Turystyka

Co warto zjeść będąc w Pszczynie?

Co warto zjeść będąc w Pszczynie?

Pszczyna to chętnie odwiedzane przez turystów miasto znajdujące się na Śląsku. Ze względu na swoją lokalizację, w tym miejscu działa wiele restauracji oferujących swoim gościom pyszne dania z kuchni śląskiej. Jakich potraw warto spróbować, będąc w Pszczynie?

Czym charakteryzuje się kuchnia śląska?

Kuchnia śląska jest niezwykle różnorodna i treściwa. Restauracja w Pszczynie, która ma w swoim menu dania śląskie, proponuje swoim gościom zawsze proste, ale przy tym smaczne potrawy, którymi można się najeść. W tym obszarze naszego kraju kuchnia bazuje na mięsiwach, ziemniakach, kaszach oraz aromatycznych sosach. Na jej ukształtowanie wpływ miały cechy regionu, jak i historia. Kiedyś górnicy z tychże terenów potrzebowali wysokokalorycznego jedzenia, aby mogli wykonywać bardzo trudną i ciężką pracę w kopalniach. Kuchnia śląską to propozycje konkretne, które zyskały uznanie także w innych obszarach Polski. Znajdziemy w nich zupy, obfite dania główne i ciekawe desery.

Czego warto skosztować, będąc w Pszczynie?

Każda dobra restauracja w Pszczynie, ma w swojej ofercie zróżnicowane dania. W menu znajdzie coś dla siebie praktycznie każdy. Przebywając jednak na śląsku, najlepiej spróbować tamtejszych, regionalnych potraw. Do tradycyjnych śląskich potraw możemy zaliczyć przede wszystkim:

  • żur – tradycyjna wersja żuru wykonywana była na zakwasie żytnim. Najczęściej podawany z jajkiem oraz doprawiany czosnkiem, majerankiem i śmietaną. Obecnie znanych jest wiele rodzajów tej zupy. Przygotowuje się między innymi żur postny, żur żeniaty, żur siwierski czy żur z tłuczonymi kartoflami,
  • rosół z nudlami – to klarowna zupa przygotowywana na bazie wywaru mięsnego, do której dodaje się makaron. Podawana najczęściej z marchewką i pietruszką,
  • wodzianka – zupa robiona z pokrojonego chleba, z dodatkiem czosnku oraz smalcu lub masła. Zalewana wrzątkiem, w przeszłości, spożywana na śniadanie, obiad, jak i kolację,
  • rolada wołowa z kluskami śląskimi oraz modrą kapustą – z pewnością jedno z najpopularniejszych dań. Rolada to płat mięsa z nadzieniem, zawiniętego w rulon. Kluski robione z ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej, a surówka z czerwonej kapusty, skwarek, jabłka i cebuli. Roladę można zjeść w Pszczynie w restauracji Bistro 70,
  • galert śląski – galaretka z golonki oraz nóżek wieprzowych, z przyprawami i warzywami.

Kuchnia śląska jest rozmaita, aromatyczna i z pewnością przypadnie do gustu większości osób. Przebywając w Pszczynie, warto wybrać się do restauracji Bistro 70, która ma w swoim menu regionalne potrawy.

Udostępnij