Printel

Wydawnictwo artykułów

Kuchnia

Domowe ciasto drożdżowe

Domowe ciasto drożdżowe

Przepisy na ciasta cieszą się nieustająco dużym zainteresowaniem wśród internautów. Najbardziej popularne są oczywiście wszelkiego rodzaju ciasta z kremem. Karpatki, torty, makaroniki tego najczęściej szukamy w Internecie, zwłaszcza w okolicach weekendów. Przeróżne kremy śmietanowe, z serka mascarpone lub coraz bardziej ostatnio popularne kremy wegańskie, królują w naszych domowych cukierniach.

Jednak równie wielkim zainteresowaniem, niezmiennym od lat, cieszą się ciasta drożdżowe. Każda gospodyni ma inny sekret dobrego ciasta drożdżowego. Wielu początkującym domowym cukiernikom zależy aby na początek wypróbować jak najprostszy przepis na ciasto drożdżowe. Taki przepis znajdziecie u nas:

Zaczynamy od przygotowania zaczynu: do 125 ml lekko ciepłego mleka, trzeba dodać 20 g pokruszonych drożdży, łyżkę cukru i dokładnie zamieszać. Następnie odstawiamy na około 15 minut, aby zaczyn lekko zgęstniał a drożdże zaczęły pracować. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki: przesiewamy 320 g mąki , w garnuszku rozpuszczamy 100 g masła i zostawiamy, aby przestygło.

Do przesianej mąki dodajemy 75 g cukru, mieszamy, następnie dodajemy 2 lekko roztrzepane jajka i wszystko mieszamy, aby uzyskać w miarę jednolitą masę. Następnie dodajemy roztopione i przestygnięte masło a na koniec przygotowany rozczyn. Całość ponownie mieszamy. Ciasto powinno być dość rzadkie. Tak przygotowane ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w naczyniu przykrytym bawełnianą ściereczką na około 2 godziny, aby powiększyło swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto powinniśmy trzeba następnie odgazować. W tym celu mieszamy je dokładnie łyżką. Następnie przekładamy do natłuszczonej foremki, nagrzewamy piekarnik do 175 stopni. Pieczemy ok. 35 minut. Ten przepis na ciasto drożdżowe powinien się udać każdemu. Zachęcamy do wypróbowania. Smacznego!

Udostępnij